Den 1 juli började en ny kreditlag gälla här i Sverige. Den förbjuder e-handlare från att erbjuda fakturabetalning eller avbetalning som första eller förvalt betalningsalternativ, när kunden ska checka ut i kassan från e-butiken. Detta gäller om direktbetalning är något av de andra alternativen till betalning som finns tillgängliga hos e-handlaren.
Istället måste direktbetalning erbjudas som förstahandsalternativ, så att fakturabetalning eller avbetalning därmed blir ett aktivt val från kundens sida. Inte något som den råkar välja för att det var det alternativ som var ifyllt från start.
I och med den nya lagändringen har allt fler e-handlare anslutit sig till betalningstjänsten Swish, som låter kunden på ett snabbt och enkelt vis genomföra en direktbetalning. I normalfallet väljer många kunder faktura-betalning för att det går snabbt och man slipper fylla i kortuppgifter, vilket även är sant för Swish-betalningar.
Bakgrunden till lagändringen är att de svenska hushållens skulder från konsumtionslån under de senaste åren ökat drastiskt. Enligt en rapport från Kronofogden ökade de svenska hushållens skulder med hela 13 procent, bara under första halvan av 2019. Några av de vanligaste skulderna var bland annat skulder från just e-handel. Även Klarna har märkt av ökande skulder. Under 2019 ökade deras kunders medianskulden med ungefär 150 procent.
Både vinnare och förlorare med den nya kreditlagen
Betalningsföretaget Swish kan ses som en stor vinnare i fotspåren av denna nya kreditlag. Jämfört med april och maj 2019, hade Swish under samma månader detta året hela 50 procent fler handlare som anslöt sig. Anslutningen beror enligt Sofia Norén, Communication & Growth Manager på Swish, dels på den pandemi som just nu härjar. Men också på att handlarna vill gardera sig inför den nya lagen, som klubbades igenom i mars men började gälla först nu i juli.
Förhoppningen är att den nya kreditlagen ska motverka att svenska hushåll skuldsätter sig ytterligare, eftersom det nu inte finns utrymme för kunderna att av misstag beställa en vara på faktura eller avbetalning. Eller göra ett ogenomtänkt beslut. Det har dock även kommit en hel del kritik mot lagändringen. Framförallt är det Klarna, som i samband med lagändringen riskerar stora förluster, som ställt sig kritiska till den nya lagen. De har dock fått medhåll från flera håll.
Bland annat har Moderaterna och Liberalerna ställt sig på deras sida i frågan. De menar att den nya lagen urholkar säkerheten för konsumenten. Till exempel kan e-handlare ta bort direktbetalning helt för att komma runt lagen.
Det har också riktat kritik för att lagen inte tillåter fakturor att presenteras som första betalalternativ. Ett exempel är Klarnas 14 dagars faktura, som är helt kostnadsfri så länge den betalas inom två veckor och därför inte borde räknas till lagen. Trots kritiken har lagen klubbats igenom och trätt i kraft, och den kommer att tas upp för utvärdering om ett år.