Glad kvinna vid surfplatta samlar lån

Det blir mer och mer populärt att samla sina lån och krediter i Sverige. Det visar statistik från låneförmedlaren Zmarta. Under 2020 har den vanligaste anledningen att ta lån varit att samla befintliga lån och på så vis förbättra sin ekonomi. 

Stor ökning från 2019

Jämfört med hur intresset för att samla sina lån såg ut förra året har antalet svenskar som i år valt att samla sina lån ökat med cirka 14 procent. En bidragande orsak till det ökade intresset tros vara coronapandemin. Detta eftersom den medfört stor ekonomisk oro världen över – något som gjort att många svenskar velat ordna upp i sin privatekonomi. 

När du väljer att samla dina lån kan du många gånger spara pengar. Bland annat eftersom många lån och krediter idag har en månatlig aviseringskostnad. Att reducera dessa till endast en sådan kostnad kan spara dig flera hundra varje år, beroende på hur många krediter du tidigare hade. Ofta får du också en bättre ränta på ett samlingslån än på smålån.

Förbättrar kreditbetyget och privatekonomin

Att samla mindre lån och krediter till ett större lån är inte bara bra för privatekonomin – det kan också ha en positiv inverkan på ens kreditbetyg. Det kan göra att man får bättre lånevillkor när man vill ska ta ett nytt lån eller kredit.

Flera av de som valt att samla sina lån via Zmarta har valt att refinansiera sina lån men detta räknas in i samma statistik som samling av lån. Att man refinansierar ett lån betyder att man tar ett nytt lån för att betala av ett gammalt lån. Det kan till exempel handla om att man köpt en tv på avbetalning till en hög ränta. Genom att ta ett nytt lån med en lägre ränta får man en lägre kostnad för lånet än vad man hade innan – trots att man fortfarande lånar samma summa. 

Om man vill samla eller refinansiera lån kan det vara klokt att använda sig av en låneförmedlare. På så vis tas bara en låneansökan, samtidigt som flera långivare får ta del av ansökan och kan skicka ut erbjudande om lån. Därefter kan du som låntagare välja mellan lånen för att se om något av dessa innebär en lägre kostnad än de utgifter du har idag. 

Läs mer: Så hittar du rätt lån för dina behov