matkasseJag har funderat mycket fram och tillbaka på det här med livsmedel som levereras till dörren, och om det är rätt val för mig eller inte. Dels finns det färdigkomponerade matkassar med medföljande menyer, dels finns det nätbutiker där man själv plockar ihop en matkasse som sedan levereras hem. Vidare finns det också olika nischade prenumerationstjänster, till exempel kan man abonnera på en låda kött från ett lokalt slakteri som anländer en gång i månaden eller abonnera på en veckolåda fylld med frukt och grönt efter säsong.

Jag har under året som gått provat på lite olika alternativ och här är några av de tankar som snurrar runt i mitt huvud nu när jag försöker besluta mig för hur det ska bli framöver. Innan jag prövar en ny kasse så jämför jag alltid matkassar hos matkasse.se för att se vilken som bäst verkar erbjuda mig det jag vill ha.

Osorterade tankar

Dyrare än när jag handlar själv – eller?

Att minimera sina matkostnader skiljer sig mycket från att minimera t.ex. sina el eller telefonkostnader.  Detta då billig mat kräver fortlöpande ansträngning.  Inte bara att man ingår ett nytt kontrakt. Om jag verkligen ansträngde mig skulle jag kunna få ned mina matkostnader långt under vad det kostar att köpa färdigkomponerade matkassar. Men jag vet av erfarenhet att det inte brukar bli så i verkligheten. I teorin kan jag laga väldigt billig mat, köpa storpack, laga storkok och frysa in. I praktiken brukar det bli si och så med den saken. Frågan är om inte matkassar och prenumerationslådor ger mig en lägre snittkostnad per dygn än när jag köper all mat själv i en fysisk butik. Matkassen levereras en gång i veckan oavsett hur det står till med min veckoplanering, upptagenhet och allmänna energinivå. Maten finns där i köket – jag behöver inte plötsligt inse att kylskåpet gapar tomt och sträcka mig efter menyn från den lokala pizzerian. Det är så lätt att falla in i ett önsketänkande och måla upp en fantasivärld där jag sparar massor av pengar genom att inte abonnera på en färdig matkasse – där jag utan knot lägger 5 kg bönor i blöt varje söndag, fyndar blandfärs på extrapris och fyller frysen med chili con carne så att det står härliga till.

Missade möjligheter att göra klipp

I dagsläget passar jag ofta på och köper när jag råkar stöta på ett specialerbjudande i matbutiken. Det är ofta specialerbjudanden som inte utannonseras i nätbutiken utan bara går att köpa i den fysiska butiken. Om jag helt övergick till att handla livsmedel online skulle jag missa dessa erbjudanden. Å andra sidan skulle jag slippa risken att lockas in och köpa bara för att det är ett specialerbjudande. Sparar jag pengar på att utnyttja specialerbjudanden eller leder de mig till inoptimala köpbeslut?

Frigöra tid och energi

Om jag väljer färdigkomponerade matkassar och lådor frigör jag en del av den tid och energi som annars skulle ha gått åt till att besluta mig för vad jag äta. Vissa beslut måste jag dock fortfarande ta eftersom jag inte har hittat någon lämplig färdig lösning som skulle täcka hela dagens matbehov. Det finns väldigt många kassar för middagar, men färre för frukost om mellanmål. Eventuellt skulle jag kunna ha en dubbel prenumeration på en frukostkasse och äta frukostmat som mellanmål. Kanske beställa en fruktlåda också?

Det där med bil

Hemleverans av livsmedel gör det mindre lockande att ha och använda bil. Bil är en stor utgiftspost.

Färre frestelser

Att inte besöka fysiska butiker gör att man minskar sin exponering mot butikernas lockvaror. För mig personligen är det enklare att stå emot frestelser när jag handlar i nätbutiken istället för den fysiska butiken, men det varierar såklart från person till person.

matkassarSläppa på kontrollen

Att handla online innebär att jag inte själv får titta, känna och lukta på frukt och grönt innan jag köper det. Här ska dock sägas att jag har haft väldigt bra erfarenheter med de hemleveranser jag testat hittills. Jag har genomgående fått mat av bra kvalité, inga stötta äpplen eller smaklösa tomater.

Att ha en färdig matkasse istället för att bara handla online innebär att jag måste släppa ännu mer på kontrollen. Det finns risk att jag inte gillar de ingredienser och recept som den färdiga matkassen kommer med. Samtidigt innebär matkassen att jag tvingas kliva ut ur mina rutiner och prova på nya saker. Det har hänt att jag insett att faktiskt uppskattar vissa ingredienser och kombinationer jag trodde jag skulle ogilla. Vår smak tenderar att förändra sig med åren och det är dumt att sitta kvar i gamla hjulspår. Det är också dumt att jag så länge hållit mig borta från hemlagade kryddiga fiskfärsbiffar bara för att jag mindes skolmatsalens äckliga fiskbullar från barndomen.

Bristande spontanitet

Om jag abonnerar på färdiga matkassar gäller det att jag använder de ingredienser de innehåller, vilket innebär bristande spontanitet. Å andra sidan har jag inte lust att gå förbi matbutiken efter jobbet varje dag för att kunna plocka upp vad jag är sugen på just precis då. Så även utan färdigkomponerad matkasse måste jag planera och handla i förväg, snarare än att hela tiden äta det jag känner för i just den stunden. Om jag bodde väldigt nära en matbutik skulle jag kanske resonera annorlunda, men nu är varje butiksbesök något som tar upp både tid och energi från mitt liv.

Jag måste vara hemma vissa tider

En nackdel med sådant som levereras till dörren är att jag måste vara hemma och ta emot om jag inte vill att det ska stå obevakat utanför dörren tills jag kommer hem. Det går aldrig att veta exakt när leveransen ska ske utan det är ett ganska långt tidsspann som jag behöver hålla mig hemma.

Sammanfattning

Jag har ännu inte kommit fram till hur jag ska göra framöver. Just nu lutar det åt att OM jag väljer att få mat hemlevererad så kommer upplägget att se ut såhär:

  • Färdigkomponerad middagskasse för 2 personer (5 dagar i veckan) och färdigkomponerad frukostkasse för 2 personer (5 dagar i veckan). Färdigkomponerat eftersom det frigör maximalt med tid och energi, och gör att jag inte behöver utsätta mig för köpfrestelser. Jag räknar med att behöva komplementhandla då och då, men inte ofta. Att middagskassen är för 2 personer innebär att den räcker till både middag och lunchlåda åt mig på vardagarna.
  • Abonnera på en veckolåda med frukt och grönt. Tanken är att frukostkassen och denna låda tillsammans ska kunna täcka mitt behov av både frukost och mellanmål. Frukostkassen är ju för tio frukostar så det blir frukost varje dag + tre extra frukostar som kan ätas som mellanmål. Utdrygat med frukt och grönt vid målen bör det fungera bra och dessutom bli hälsosammare än att bara äta frukostprodukterna.
  • Abonnera på en köttlåda från ett slakteri som levereras en gång i månaden. Det ska vara produkter som antingen går att frysa eller har lång hållbarhetstid, till exempel korvar.Middagskassen täcker inte helgerna, och det är då min köttlåda kommer att utforskas, tillsammans med en del produkter från grönlådan. Jag hade kunnat beställa färdigkomponerad middagskasse för sju dagar i veckan, men jag gillar att det blir en viss uppblandning av leverantörer och jag misstänker att jag kommer att känna mig mer ”fri” med det här upplägget och mindre benägen att ge mig ut för att handla mat i fysisk butik. Beroende på hur pass stor köttlådan är kan det hända att den även kommer att användas för att förse mig med extra protein till mellanmålen.Att köttlådan består av produkter med lång hållbarhet är en extra bonus eftersom det innebär att jag inte behöver oroa mig över förstörd mat om jag reser bort någon helg, äter hos vänner, eller liknande.
  • Komplementhandeln ska ske online, inte i fysisk butik. Jag slipper släpa hem produkterna och jag slipper utsätta mig för den fysiska butikens lockvaror. Jag vet att jag har svårare att stå emot fysiska lockvaror som jag kan köpa direkt än sådana som bara visar sig på skärmen och kommer att ta tid att få hemlevererade.

Det här är absolut inte billigast möjliga upplägg, men jag tror att det kommer att vara ekonomiskt fördelaktigt för mig eftersom det minskar risken för dåliga köpbeslut från min sida. Ibland är det helt enkelt värt att betala lite mer i början av månaden för att minska risken för oövertänkta utlägg under resten av månaden. Dessutom misstänker jag att middagarna på detta vis kommer att generera mindre svinn i form av gammal överbliven mat eftersom jag har recept att hålla mig till fem dagar i veckan, och för helgerna är det köttlådan med lång hållbarhetstid som gäller. Vad gäller lådan med frukt och grönt så tror jag att den också kommer att länsas till botten varje vecka eftersom jag medvetet nöjt mig med att beställa tio stycken frukostar och det kommer att krävas frukt och grönt som komplement varje dag för att få frukostmaten att räcka till både frukost och mellanmål.