Vad man ser som en onödig utgift är förstås väldigt individuellt. För vissa skulle till exempel pianolektioner eller fiollektioner vara höjden av onödig lyx, medan det för andra är vad som får dem att över huvud taget ta sig upp ur sängen på morgonen och känna att livet har någon slags mening. Jag tycker därför att man ska vara lite försiktig med att moralisera över andra människors ”onödiga utgifter”. Vi människor är komplexa varelser och ibland kan en till synes onödig utgift vara det som gör att vi orkar tuffa på ytterligare en dag, utföra våra sysslor och få in pengar på kontot.

onodigtNär jag själv går igenom mina utgifter för att se om det finns något att skära ned på har jag ett extremt individuellt förhållningssätt till dem. Jag frågar mig inte om det är rimligt i största allmänhet att lägga X kronor i månaden på Y när man har inkomster på min nivå, utan jag försöker komma fram till vad Y betyder för just mig och om jag är villig att lägga en så pass stor del av mina tillgängliga resurser på Y.

Det har ofta hänt att jag rensat bort sådant som de flesta av mina vänner ser som absolut nödvändigt samtidigt som jag glatt fortsatt betala för sådant som de flesta nog skulle placera i kategorin inte nödvändigt alls.

Här nedanför kommer en lista över sju saker som tidigare var återkommande utgifter i min budget men som jag rensat bort någon gång under de senaste två åren och numera inte lägger pengar på. Min förhoppning är att listan kan fungera som inspiration för den som vill komma igång och göra sin helt egna lista – som högst troligen kommer att se annorlunda ut än min när den är klar.

Papperstidskrifter

Jag brukade köpa hem en hel del glansiga papperstidskrifter inom diverse områden som jag är intresserad av, och jag hade också två prenumerationer igång. Tyvärr blev tidskrifterna efter hand en källa till dåligt samvete snarare än en källa till njutning, eftersom de tenderade att samlas på hög och inte bli lästa.

Till slut bestämde jag mig därför för att säga upp båda prenumerationerna och sluta spontanköpa papperstidskrifter i butik. Istället har jag börjat besöka biblioteket oftare, för att låna både tidskrifter och böcker inom mina favoritområden.

Förutom att jag har sparat mycket pengar har det också varit bra för mig att ha den ”imaginära” deadline som det innebär att låna något från biblioteket, för jag har kommit mig för att läsa betydligt fler saker nu än när jag ägde tidskrifterna och hade all tid i världen på mig. (Jag skriver ”imaginär” eftersom det förstås går att låna om samma publikation gång på gång.)

Storpack livsmedel

storpackJag brukade lockas att köpa storpack med livsmedel eftersom jag tyckte att jag ju sparade så mycket pengar på det lägre kilopriset. Jag var också en stor fantast av att bunkra upp lager av en vara som för tillfället hade ett förmånligt pris, till exempel skördesäsongens grönsaker eller skinka under mellandagarna. Sanningen var dock att jag ofta fick slänga mat som hunnit bli dålig. Jag lagar inte mat för en stor samling hungriga munnar som rimligen snabbt kan få i sig allt det där innan maten blir dålig och det finns en gräns för hur mycket jag kan knöka in i frysen.

En förändring krävdes, för allt mitt ”sparande” visade sig vara en tämligen kostsam ovana. Jag har inte helt slutat köpa storpack och bygga lager, men jag har blivit betydligt restriktivare. Numera köper jag endast storpack av produkter som jag antingen vet att jag är storkonsument av eller som har en lång hållbarhetstid. Vad som passerar mitt nålsöga beror också på hur det ser ut i skåpen i övrigt – om jag till exempel blir lockad att köpa massor av billig broccoli krävs en kontroll av frysen först för att se om det finns plats att frysa in den eller om broccolin kommer tvingas ligga och vissna i kylen.

Dubbelförsäkringar

Att vara dubbelförsäkrad är onödigt och man får i normalfallet inte begära ersättning för samma försäkringshändelse från två olika försäkringar. Att jag har min kamera täckt både av hemförsäkringens drulleförsäkringsdel och den där kameraförsäkringen jag tecknade i butiken som sålde mig kameran innebär alltså inte att jag får ut pengar från två olika försäkringar om min kamera blir skadad.

Försäljare älskar att sälja på oss konsumenter extra försäkringar eftersom det ofta ger dem en nätt liten extra vinst. Jag tröttnade och tog kontakt med mitt hemförsäkringsbolag för att reda ut vad min hemförsäkring egentligen täcker. Jag ökade på mitt hemförsäkringsskydd lite (det kostade inte många kronor extra) och kunde därefter med gott samvete tacka nej till alla specialförsäkringar som lades framför min nos vid varje köp av något dyrare än ett par liter mjölk.

Jag har inte någon specialförsäkring för min systemkamera, mobiltelefon, laptop eller cykel, och när jag reser skyddas jag av den utomordentliga reseförsäkring som ligger inbakad i min hemförsäkring så det finns ingen anledning för mig att betala dyrt för separat avbeställningsskydd, bagageförsäkring, reseolycksfallsförsäkring eller dylikt.

Fakturaavgifter

Betalar du 19 kronor här och 25 kronor där varje gång ett företag som äger ditt SMS-lån bemödar sig att skicka ut en pappersfaktura? Byt till e-faktura, autogiro eller någon av de andra lösningar som står till buds och slipp den onödiga pappersfakturaavgiften. 19 kronor kanske inte känns som så mycket, men om du betalar 19 kronor för tre olika fakturor varje månad är det 684 kronor om året. Det går definitivt att hitta roligare saker att göra för 684 kronor än att flytta fönsterkuvert från brevlådan till räkningslådan. Det bästa är givetvis att undvika SMS-lån helt och hållet. Om det inte är möjligt är det näst bästa att använda e-faktura eller hitta ett lån utan faktureringsavgift.

pengarMånadsavgifter

Många företag låter dig betala mindre om du betalar per år eller halvår istället för en gång i månaden. Har man råd att betala ett större belopp en gång om året är detta en bra lösning för att sänka sina utgifter.

Jag betalar till exempel min hemförsäkring en gång per år numera. Den extrakostnad jag tidigare erlade för privilegiet att behöva göra en inbetalning till försäkringsbolaget varje månad kändes definitivt som en onödig utgift.

Fondavgifter

Om du sparar i fonder – har du koll på hur stora avgifterna är och hur de beräknas? Och går den aktivt ompysslade fonden du betalar dyrt för att ha dina pengar i verkligen bättre än en billig indexfond sett över tid?

Onödiga utgifter i samband med fondsparande kan blir väldigt dyrt i längden eftersom pengarna tas från de medel som annars skulle ha investerats åt dig. En fondavgift på 300 kronor kostar dig alltså inte bara 300 kronor idag utan du förlorar också all den avkastning som du skulle ha fått framöver om dessa 300 kronor hade investerats istället. Med ränta-på-ränta effekten kan det bli svindlande belopp.

Trisslotter

Jag brukade köpa trisslotter då och då, en tradition som jag hade med mig hemifrån där både mina föräldrar och morföräldrar gillade att skrapa triss för en stunds spänning vid köksbordet. För ungefär ett år sedan insåg jag dock att det för min del numera bara handlade om en vana – så himla roligt tyckte jag inte att det var med skraplotter. Jag slutade slentrianköpa dem och har inte saknat dem ett skvatt.

Det händer fortfarande att jag köper en trisslott som spontant vardagspresent till någon av mina släktingar som jag vet gillar triss, men har jag slutat köpa trisslotter till mig själv eftersom jag hellre lägger pengarna på annat.