== Läs också mina guider om hur jag sänkte min el och telefonkostnad ==

Jag sänkte kostnaden för min bredbandsuppkoppling genom att nöja mig med lägre hastighet. Så enkelt var det. Jag har tyvärr inte några kluriga tips att komma med, utan jag gick helt enkelt ned i hastighet och fick därmed ett billigare bredbandsabonnemang.

internetSom många andra hade jag lockats av reklamen och skaffat en riktigt fläskig bredbandsuppkoppling. Jag såg framför mig hur snabbt och enkelt det skulle gå att ladda hem stora program, se strömmat innehåll utan att det någonsin hackade sig, och så vidare. Jag tror också att jag på sätt och vis gillade känslan av att vara en person med en rejäl internetuppkoppling.

Med tiden började jag dock fundera på om det verkligen var värt kostnaden. Det hände visserligen ganska ofta att jag laddade hem stora filer, men var det verkligen viktigt för mig att de kom hem på ett kick? Kunde de inte lika gärna få ta lite längre tid på sig och stå och ladda medan jag sysslade med annat?

Jag hade vid den här tidpunkten ett abonnemang med 20 Mbit/s uppströms och 60 Mbit/s nedström som jag betalade 459 kronor i månaden för och som inte hade några trafikbegränsningar. Uppströmshastigheten var i princip helt irrelevant för mig – jag ägnade mig så gott som aldrig åt någon aktivitet där en uppströmshastighet av den kalibern var nödvändig.

Nedströmshastigheten var väl i och för sig trevlig att ha, men var den verkligen tillräckligt trevlig för att motivera kostnaden? Efter mycket funderande hit och dit insåg jag att det för min del faktiskt räckte med ett bredbandsabonnemang som var snabbt nog för att jag skulle kunna använda Skype och titta på YouTube och liknande utan problem.

Och den fria trafiken då? Detta var helt klart en aspekt av mitt nuvarande abonnemang som jag verkligen uppskattade, men skulle jag inte kunna klara mig lika bra med ett trafikbegränsat abonnemang bara månadspotten för data var tillräckligt stor? Jo, baserat på hur mina surfvanor såg ut så bordet jag faktiskt kunna det.

Med dessa insikter i hamn fanns det plötsligt ett väldigt stort utbud av abonnemang att välja mellan. Jag använde en jämförelsesajt online och fick fram ett utbud som var tillgängligt där jag bor, och sedan var det bara att ta en titt på de billigaste och se om det fanns några deal breakers.

dealbreakersDeal breakers

  • En deal breaker var abonnemang med alldeles för lite data. Jag ville ha fri data eller ett rejält paket data, så att jag inte skulle behöva fundera på hur mycket trafik olika vardagliga aktiviteter online innebar. Denna punkt gjorde att alla de riktigt billiga abonnemangen omedelbart föll bort, eftersom de alla hade en begränsning på 5 GB i månaden. Jag var van vid att inte ha någon trafikbegränsning alls och insåg att jag nog aldrig skulle känna mig bekväm med att vara hårt begränsad rent trafikmässigt.
  • En annan viktig aspekt var att jag inte vill ha en längre bindningstid än 12 månader. Anledningen till att jag ville byta abonnemang var ju att få ned min månadskostnad, och jag ville inte sätta mig fast i en lång bindningstid för det nya abonnemanget eftersom det kanske skulle dyka upp något ännu billigare alternativ så småningom som jag skulle vilja byta till för att få ned min månadskostnad ytterligare.

Resultatet

Efter att ha funderat en del på förhållandevis billiga abonnemang med 12 GB/månaden eller 20 GB/månaden var jag ärlig mot mig själv och bestämde mig för att sålla bort dessa alternativ. Risken var alltför hög att jag skulle slå i trafiktaket, eller tvingas vara extremt selektiv med vad jag ägnade mig åt online under sista veckan av månaden.

sma-pengarJag valde istället ett abonnemang som gav mig 25 GB/mån för 199 kronor. De billigaste abonnemanget med 20 GB (som uppfyllde min övriga krav) kostade 149 kronor, så jag fick gå upp en femtiolapp i pris för att få de 5 GB extra jag kände att jag behövde som marginal. Då fick jag också hastigheterna 100 Mbit/s nedströms och 5 Mbit/s uppströms, jämfört med de 64 Mbit/s ned och 8,6 Mbit/s upp som jag hade fått för 149 kronor. Eftersom nedströms är betydligt viktigare för mig än uppströms var jag väldigt nöjd med mitt val. Jag hade kunnat tänka mig betydligt lägre hastigheter, men att acceptera trafikbegränsning hos mitt abonnemang innebar att jag kunde välja och vraka bland rejält snabba abonnemang.

Och bindningstiden? Både 149:- alternativet och 199:- alternativet var helt fria från bindningstid, så denna faktor blev inte utslagsgivande. Båda var också 4G-anslutningar.

Sammanfattning

Förr var min årskostnad 459 kr x 12 månader = 5 508 kronor.

Numera är min årskostnad 199 kr x 12 månader = 2 388 kronor.

Min nedströmshastighet har ökat (!) från 60 Mbit/s till 100 Mbit/s eftersom jag var okej med att acceptera en trafikbegränsning på 25 GB/månad. Jag har inte längre 20 Mbit/s hastighet upp utan bara 8,6 Mbit/s men det är inte något jag saknar nämnvärt.

Obs! När det gäller hastigheter är det viktigt att komma ihåg att hastigheterna anges som upp-till hastigheter. Det finns inte någon garanti för att man alltid når upp till den hastigheten, tvärt om är det vanligt att man ligger en bit under. Man kan alltså behöva skaffa ett abonnemang vars märkning är lite snabbare än den hastighet man faktiskt behöver ha för de sysslor man vill utföra, så att man har marginalerna på sin sida. Man behöver ta höjd helt enkelt.