Idag är det mer regel än undantag att svenska sparare har sina sparpengar placerade på ett sparkonto helt utan ränta. Detta trots att det finns sparkonton med ränta tillgängliga på marknaden. Hur kommer då detta sig? Anledningen är storbankerna. De flesta svenska sparare har nämligen sina pengar sparade hos någon av de större bankerna i Sverige.

De har oftast sparkonton helt utan ränta, alternativ med väldigt låga räntesatser. Det innebär att man lånar ut sina pengar till banken utan kostnad. Så här har det dock inte alltid varit, utan räntan slopades under finanskrisen 2008.

Sedan dess har Sveriges ekonomi vänt och den har de senaste åren gått som tåget (bortsett från nu på senare dar). Trots det har bankerna valt att inte ge någon ränta för de pengar du sparar hos dem. Detta handlar om att bankerna inte vill sänka sina vinster, något de hade behövt göra om de delade ut en del av sina vinster som ränta till kunderna.

Så hur får man då ett sparkonto med ränta?

Det du behöver göra för att få ett sparkonto med ränta är kort och gott att flytta dina sparade pengar till en mer nischad bank. De mindre bankerna erbjuder i regel alltid ränta på sina sparkonton – och denna brukar dessutom vara relativt hög. Kanske tycker man dock att det känns osäkert att flytta sina besparingar till en bank som man inte är bekant med sedan tidigare. För de flesta av oss har ju faktiskt bara koll på de större och vanligaste bankerna.

Att banken är mindre behöver dock inte betyda att det är ett mindre säkert alternativ att spara hos. Även mindre banker kan nämligen omfattas av den statliga insättningsgarantin. Denna innebär att om banken skulle gå i konkurs, eller på annat vis inte kan betala ut dina sparade pengar, så kommer den statliga insättningsgarantin att träda i kraft. När detta sker kommer alla dina insatta pengar, upp till en gräns på 950 000 kronor, att ersättas av staten.

Det du först behöver göra är att tänka igenom vilket form av sparande du vill ha – bundet eller rörligt? Ett bundet sparkonto ger i regel en högre ränta, men i gengäld kan du bara göra ett visst antal fria uttag per år. Det är också viktigt att du väljer en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin, eftersom detta är din försäkring. Därefter är det bara för dig att sätta igång och jämföra räntor och välja det sparkonto som passar dig och ditt sparande bäst.