Vi har tidigare här på Bellmann skrivit om att investera i aktier och för dig som är intresserad av att handla med aktier kan vi rekommendera att ta dig en titt på denna artikel – denna innehåller en hel del matnyttig information.

I dagens artikel tänkte vi förklara lite kring hur du på ett smidigt och enkelt vis kan komma igång med din egen aktiehandel.

Läs mer: Att investera små summor i aktier

Aktiemäklare på nätet – ett smidigt alternativ

Idag finns det flera olika aktiemäklare på nätet. Genom dessa kan du på ett enkelt vis komma igång med att själv köpa och sälja aktier och två av de vanligast förekommande aktörerna i denna kategori är Avanza och Nordnet. Eftersom dessa två dessutom är väldigt användarvänliga föredras de av många nybörjare.

Det första du behöver göra för att kunna komma igång med din handel av aktier är att skapa ett konto hos en aktiemäklare. För att göra detta behöver du ett BankID och det tar bara några minuter att registrera dig och komma igång. Om du främst tänker handla med svenska aktier kan det vara klokt att överväga att handla dessa via ett ISK (investeringssparkonto). Detta beror på att det kommer underlätta väsentligt för dig den dagen det är dags att deklarera, då ditt aktiekapital på ett ISK kommer schablonbeskattas. Samtidigt behöver du inte heller krångla med att fylla i några uppgifter på deklarationsblanketten eftersom all information som behövs inför deklarationen rapporteras direkt från aktiemäklaren till Skatteverket.

Courtage – mäklarens avgift

Varje gång du köper aktier via en aktiemäklare får du betala något som kallas för courtage. Detta är en kostnad som tas ut av aktiemäklaren för att de hjälper dig genomföra köpet. Courtage kommer i två olika varianter. Den ena är en fast avgift som betalas per köp, medan den andra är att du betalar en avgift som baseras procentuellt utifrån storleken på ditt aktieköp. Olika aktiemäklare tar oftast ut olika courtage och det finns som regel också möjlighet för dig att välja mellan olika courtageklasser. Vilken courtageklass du befinner dig i, avgör hur mycket du behöver betala i courtage för varje köp. Det finns inga generella råd att ge gällande vilken klass du bör placera dig i – istället rekommenderar vi dig att läsa igenom informationen om de olika klasserna, för att därefter välja det alternativ som passar just din beräknade aktiehandel bäst. Därefter är det bara att tuta och köra.