De senaste åren har svenska folket e-handlat gigantiska mängder prylar från Kina. En faktor som fått kinesiska sajter som Wish och Alibaba att gå som tåget är den så kallade postrabatten.

Postrabatten innebär att varje land betalar för att landets post ska delas ut i andra länder, men att mindre rika länder betalar mindre. När rabatten kom till i slutet av 60-talet räknades Kina som ett fattigt land och har därför bara betalat hälften av kostnaden jämfört med europeiska länder som Sverige. Den kinesiska posten behöver alltså inte betala lika mycket i avgifter till Postnord eller andra postoperatörer i Europa.

Nu menar Sverige att det är dags för Kina att betala mer för utlandspost eftersom landet numera knappast kan ses som ett u-land, åtminstone inte när det kommer till att producera varor för e-handel. Sverige driver nu tillsammans med andra nordiska och europeiska länder frågan om att stoppa den kinesisk postrabatten inom FN:s organisation för postfrågor, Världspostunionen – UPU. Det kommer förmodligen ta ett bra tag att få igenom så att Kina uppgraderas. Post- och telestyrelsen räknar med att det kan dröja flera år. Först när Kina inte längre formellt anses vara fattiga kan kostnaderna för svenska operatörer sänkas.