Efter att värdet på kryptovalutan Bitcoin gått upp till hisnande nivåer var det många som fick upp ögonen för kryptovaluta. Det sågs som ett väldigt lockande alternativ för investeringar och gjorde att kryptovalutorna tog steget ut i ljuset och blev mer allmänt kända. Men vad är kryptovalutor egentligen, och hur fungerar den här sortens valutor?
Grundläggande information om kryptovaluta
En kryptovaluta är inte beroende av något banksystem för att kunna existera. Det är en av de saker som gör att människor tilltalas av valutorna, banksystemen är ju inte felfria och att hitta ett alternativ kan kännas positivt. Men om det inte finns något banksystem som garanterar säkerheten, hur går det då till? Det sker genom kryptografiska metoder, vilket också gett valutorna sitt namn. Att förklara hur det går till är tekniskt komplicerat, men det som används är blockkedjor i ett P2P-nätverk. Det är alltså en digital lösning med ett helt annat säkerhetssystem än det bankerna använder sig av, och valutorna fungerar på ett helt annat sätt. Vill du få mer djupgående kunskaper finns mer att läsa på https://Kryptovaluta.Info/SV/ och du kan också hitta aktuell information i till exempel olika nyhetsartiklar.
Hur går handeln med kryptovaluta till?
Handeln sker på digitala plattformar och kryptovalutor kan på vissa ställen användas som en betalningsmetod. Oftast har kryptovalutorna inte används som valutor någon skaffar för att kunna göra betalningar, utan som en investering. Ett alternativ till aktier och fonder. Funderar du till exempel på om det finns ett bättre alternativ än ett konto med låg sparränta kan en kryptovaluta vara värt att överväga. Att investera i kryptovalutor kan vara ett riskabelt projekt. De står utanför lagstiftningen i alla länder, formellt finns det ingen utgivare av valutorna och kurserna kan svänga väldigt mycket upp och ner. Därför kan du göra stora vinster när du väljer att investera i en kryptovaluta, men du kan också förlora mycket på dina investeringar.
Hur länge har kryptovalutor funnits?
Kryptovalutor är ett ganska nytt fenomen. Den första gången det beskrevs var 1998, då i en mejlinglista som kallades Cypherpunk. Den kryptovaluta som kom först och som blivit mest känd är Bitcoin, som uppfanns 2009. Intresset har vuxit successivt och det har gjort att fler och fler kryptovalutor skapats. Det finns siffror som säger att det under 2018 fanns ungefär 2000 olika kryptovalutor och sen dess har antalet sannolikt ökat ännu mer. Trots att det finns så många olika kryptovalutor har intresset för dem varit relativt begränsat. Det har inte skett några större diskussioner kring deras roll i samhällsekonomin, vilka fördelar och nackdelar som finns med dem och liknande. Under 2020 och 2021 skedde en slags boom för kryptovalutor och uppmärksamhet och diskussioner tog fart på ett helt nytt sätt.