Diskussionens vågor tenderar att gå höga när man diskuterar binära optioner. Är det en vettig investering? Är det en spännande spekulationsmöjlighet? Är det i princip ett casinospel?

För den som inte kommit i kontakt med binära optioner kan det vara på sin plats med en kort förklaring. Den klassiska typen av binär option innebär att man satsar på att ett av två möjliga alternativ ska inträffa, och får betalt om man får rätt.

binar-optionExempel:

Du köper en binär option för 50 USD som betalar ut om växelkursen för EUR/USD ligger över 1,1483 när optionen går ut klockan 09:30 idag. Om din förutsägelse slår in erhåller du insatsen + 75%. Du får alltså 87,50 USD vid utbetalning. Om din förutsägelse inte slår in förlorar du dina satsade 50 USD.

Till skillnad från att köpa aktier rör det sig alltså inte om en investering där man blir delägare i ett företag, utan det handlar om att korrekt kunna förutsäga framtida händelser och få en viss specifik förutbestämd belöning när man har rätt.

Det är den plattform du handlar på som skapar de binära optionerna och betalar ut pengar när din förutsägelse visar sig vara korrekt. Du blir aldrig ägare av något valutabelopp, eller av någon vanlig option eller av något annat traditionellt finansiellt instrument som kan säljas utanför den aktuella plattfo

De flesta binära optioner har en väldigt kort livslängd vilket gör att handeln med dem måste ses som spekulativ handel snarare än långsiktiga investeringar.

Vilken data är det som gäller?

En mycket viktig punkt att kontrollera innan man börjar handla med binära optioner på en plattform online är vilken data det är som används för att avgöra om en binär option ska betala ut eller ej. Varifrån hämtas till exempel de växelkurser som används för att avgöra om en binär option ska betala ut eller ej?

En plattform som är luddig om vilka kurser det egentligen är som gäller kan enkelt ägna sig åt bedrägerier genom att publicera kurser som är förmånliga för plattformen, och till exempel manipulera kurserna för att förhindra att stora utbetalningar sker till handlarna.

Tidszon

Binära optioner är vanligen kortlivade optioner. Därför är det viktigt att veta vilken tidszon det är som gäller, så att man baserar sina köpbeslut på korrekt information om exakt när den binära optionen kommer att förfalla.

Licens

Kontrollera om företaget där du köper binära optioner har någon licens för binär optionshandel och i så fall från vilken auktoritet. I vissa länder räknas binära optioner som hasardspel och det är en spellicens som krävs. I andra länder räknas binära optioner som finansiella instrument.

Om du vill veta mer så rekommenderar jag att besöker binära.se för att läsa mer om binära optioner i Sverige. Webbsidan innehåller mycket information om binära optioner och låter dig jämföra mäklare så att du kan hitta den som passar dig bäst.

binara-optionerBonusar

En aspekt av binära optioner som ligger till grund för många missförstånd och klagomål online är välkomstbonusen och villkoren för välkomstbonusen.

Det är väldigt vanligt att plattformar där man kan köpa binära optioner erbjuder en välkomstbonus när man registrerar sig och gör sin första insättning. Bonusens storlek är vanligen kopplad till storleken på den första insättningen, till exempel 100% matchning av första insättningen eller 200% matchning av första insättningen.

Innan man tar emot någon bonus är det väldigt viktigt att kontrollera vilka villkor det är som gäller. För att förhindra att folk tar emot bonuspengarna, omedelbart gör ett uttag och sedan försvinner från plattformen brukar det så gott som alltid finnas ett omsättningskrav för bonusen. Detta innebär att man måste omsätta en viss mängd pengar på plattformen innan man kan ta ut sin bonus.

Vill man göra ett uttag från sitt konto innan man har nått upp till omsättningskravet för bonusen är det vanligt att hela bonusbeloppet dras bort från kontosaldot, även om man redan hunnit omsätta en del av bonusen.

Exempel: Du gör en första insättning på €500 och får €500 i välkomstbonus. Omsättningskravet är 20 gånger bonusbeloppet, vilket innebär €10 000. Du börjar handla med binära optioner och det går bra. Du använder dina vinster för att köpa nya binära optioner, och snart har du omsatt totalt €7 000 på plattformen. På kontot sitter €1 200 och du anger att du vill ta ut dem. Du får dock endast ut €700 eftersom plattformen drar bort €500. Detta eftersom du begärde ett uttag trots att du inte hade nått upp till omsättningskravet för bonusen.

För den som inte är insatt i hur omsättningskravet fungerar är det förstås lätt att bli upprörd och tycka att man har blivit ”bestulen” på €500. Många anklagelser om bluff och båg som rör handeln med binära optioner online bottnar i att någon har tagit emot en bonus utan att sätta sig in vilka villkor som gäller.

På vissa plattformar är det över huvud taget inte tillåtet att göra något uttag från sitt konto förrän omsättningskravet är uppfyllt, så pengar i kontot kan bli låsta där under väldigt lång tid.

Varning för svåruppnåeliga omsättningskrav

För den vanliga lilla hobbyhandlaren är det många gånger bäst att tacka nej till bonusen eftersom det är svårt att nå upp till omsättningskravet utan att behöva göra en ny insättning såvida man inte är exceptionellt framgångsrik i sin handel.

Scenario 1: Du sätter in €500 och tackar nej till bonusen. Du genomför en hel köp av binära optioner och efter två veckor har du €700 på kontot. Du tar ut €700 och är glad över att ha gjort €200 i vinst.

Scenario 2: Du sätter in €500 och tar emot en bonus på €500 med omsättningskravet 20x. Du genomför en del köp av binära optioner och efter två veckor har du €1200 på kontot. Du vill ta ut dina pengar från kontot, men eftersom du inte har uppfyllt omsättningskravet är kontot låst. Du kan inte ens ta ut dina ursprungliga €500 utan de är fast i kontot.

Läs mer