Kvinna som söker lån på surfplatta

Den som vill låna pengar idag har en hel uppsjö av olika lånealternativ att välja mellan. Beroende på vad syftet med lånet är finns det vissa låneformer som lämpar sig bättre än andra. Förr var banken ditt enda alternativ när du ville låna pengar, men så är inte fallet idag. Idag finns det mängder av olika kreditbolag, nischbanker och så klart även de klassiska storbankerna att välja mellan. Så hur vet du var och vilket lån du bör söka? Det ska vi hjälpa dig reda ut nu.

Vad ska du använda lånet till?

Börja med att ställa dig frågan: Vad ska lånet användas till? Är det husköp, en ny bil, en tvättmaskin, eller är du ute efter en kredit som kan ge dig en ekonomisk buffert vid behov? Om du ska ta ett lån för att köpa någonting bör du se till att du räknat med alla eventuella kostnader, eftersom ett lån innebär att köpet kommer bli dyrare för dig i slutändan.

Se till att räkna på det på förhand, så att du kan försäkra dig för om att den extra kostnaden är värt det.

Vilka lån kan du välja mellan?

Beroende på i vilket syfte du tänkt låna finns olika typer av lån att välja på. Alla lån kan dock delas in i två huvudgrupper – lån med eller utan säkerhet. Lån med säkerhet är till exempel bostadslån, billån, båtlån och hittas hos storbankerna och vissa nischbanker. Dessa innebär, precis som det låter, att du använder något som säkerhet för det lån du tagit.

På så sätt kan banken vara säker på att pengarna kommer kunna återbetalas genom en försäljning av föremålet.

Lån utan säkerhet innebär att ingen säkerhet tas för lånet och innefattar även det flera låneformer, som privatlån, snabblån och krediter. Dessa brukar ha en högre ränta än lån med säkerhet, eftersom det innebär en högre risk för långivaren. Ska du ta ett större lån är privatlån det mest rimliga alternativet och för mindre belopp ett snabblån.

Behöver du däremot inte pengarna nu utan endast vill ha dem som en buffert, ska du satsa på en kredit. Antingen ett kreditkort eller kreditkonto. På så vis betalar du bara för lånet när du använder det och endast för det som används.

Uppfyller du långivarnas krav?

Se över vilka krav de olika långivarna har för att säkerställa att du uppfyller dem innan du bestämmer dig för ett lån. Oftast är kraven högre ju större summor du vill låna, men några av de mest grundläggande kraven brukar vara:

  • Åldersgräns – vanligen 18 eller 20 år, men kan variera
  • En viss månads- eller årsinkomst (t.ex. 150 000 kronor)
  • Att du är folkbokförd i Sverige och har ett svenskt bankkonto
  • En del långivare tillåter betalningsanmärkningar, andra inte
  • Aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden brukar aldrig tillåtas

Vilken långivare har den bästa räntan?

När du sett över de olika långivarna och deras låneerbjudanden, och hittat en eller flera aktörer som passar ditt behov, är nästa steg att jämföra räntan. Denna kan skilja sig en hel del och du vill givetvis hitta den lägsta räntan för att inte behöva betala mer än nödvändigt. Kom bara ihåg att inte stirra dig blind på den nominella räntan. Jämför istället den effektiva räntan (ränta + avgifter) hos långivarna, som ger en tydligare bild av de faktiska kostnaderna för ett lån.