== Läs också om hur jag sänkte min telefonkostnad ==

Hur jag minskade elräkningen för lägenheten

elkostnadJag brukade vara tämligen slösaktig med elen i min lägenheten, men sedan ungefär ett år tillbaka har jag implementerat en rad vanor som ha fått elräkningen att minska rejält. Till slut blev det nästan som en tävling mot mig själv – hur kunde jag få elräkningen att bli ännu lägre nästa gång? Numera har det dock stabiliserat sig och jag har hittat en nivå som känns bra och där elsnålandet inte har någon negativ inverkan på mitt liv. Det är dock konstigt hur mycket av vår konsumtion som känns absolut nödvändigt när man är mitt uppe i det och som man sedan inte saknar alls när man väl har slutat.

Här är några av de saker som jag gör annorlunda idag jämför med förr:

  • Jag använder snabbprogrammet för diskmaskinen.Jag hade gått på myten om att snabbprogrammet skulle lämna vissa saker smutsiga, men sedan började jag testa att använda snabbprogrammet och insåg att det räcker alldeles utmärkt för min disk. Min disk är inte supersmutsig, och om jag någon enstaka gång stöter på inbrända matrester eller något annat som kan vara lite väl tufft för snabbprogrammet slår jag på lite vatten och låter resterna stå i blöt en stund. Sedan försvinner de lätt i diskmaskinen utan att jag behöver köra något av fulltidsprogrammen.
  • Jag har ändrat mina tvättrutiner. Jag har tvättmaskin i badrummet och även där har jag med framgång experimenterat med att köra vissa tvättar på lägre temperaturer och kortare tid, strunta i förtvätt, etc.Strumpor och underkläder vill jag fortfarande köra på 60 grader C, men en väldig stor del av mina övriga kläder blir rena på 30 grader C eller 40 grader C. Snabbtvätt på 30 grader C har blivit en favorit och detta tvättprogram är också väldigt skonsamt mot kläderna. Om jag hade kläder med tuffa fläckar skulle jag kanske behöva göra annorlunda, men den typ av smuts mina kläder råkar ut för kräver inga långa och varma tvättprogram.Givetvis försöker jag vänta tills jag har en full maskinen innan någon tvätt sker.Jag torktumlar inte och använder inte torkskåp, utan hänger kläderna på en helt vanlig torkställning där de får lufttorka. Som bonus slits de inte lika snabbt som förr när jag varmtumlade dem.Jag skulle kunna få ned min elräkning ytterligare genom att använda den gemensamma tvättstugan istället, men att tvätta i den egna maskinen är en vardagslyx jag inte vill avstå ifrån. Det är helt enkelt så mycket smidigare för mig.
  • Förr använde jag vanliga glödlampor, men att jag numera lyser upp mitt hem med energisnålare alternativ är inte riktigt något jag själv kan ta cred för eftersom det har med lagstiftningen att göra. Däremot har jag blivit bättre på att fundera igenom vad mina belysningbehov egentligen är och anpassa mig efter det. Ofta räcker det med mysbelysning i ett rum, så varför slå på tillräckligt med ljus för en hjärtoperation? Jag har starka lampor som kan slås på vid behov, till exempel vid städning, men i vardagslag är det bara mysbelysningen som är igång.
  • Jag ser sällan på teve, därför låter jag den inte stå i stand-by läge utan har den helt och hållet avslagen. Förr hade jag även en massa kringutrustning inkopplad (DVD-spelare, digitalbox, etc) som stod och drog el, men numera är allt sådant borta och jag gör mig omaket att koppla in min laptop till teven för att se de få utvalda program jag gillar.
  • Mitt kylskåp håller +5 grader C och min frys -18 grader C. Detta är en optimal skärningspunkt för hälsosam kyla och låg energianvändning.

Hur jag minskade elräkningen för fritidshuset

Min lilla stuga på landet utnyttjas främst sommartid, men det innebär inte att vi aldrig slår på elementen. Precis som många andra fritidsbostäder ute på landet värms stugan med öppen spis och elektriska element (radiatorer), vilket innebär att elräkningen kan bli rejäl om det blir en kylig sommar där spisen inte räcker för att hålla köld och fukt borta.

Förra sommaren inledde jag därför ett projekt för att minska elkonsumtionen i stugan och det har redan gett resultat. Det handlade framförallt om att gå igenom stugan från golv till tak och hitta alla ställen där onödigt mycket värme slipper ut. Jag ville inte dra igång någon stor renovering med tilläggsisolering av väggarna, men det fanns mycket jag kunde fixa ändå.

  • Jag satte upp nya isoleringslister kring alla fönster och dörrar.
  • Jag fixade tröskeln vid ytterdörren så att den sluter mer tätt, förr var det ett litet glapp där som skapade drag.
  • ledJag monterade fönsterluckor kring fönstren, luckorna går att stänga igen när man vill minska på värmeläckaget via fönstren. Skulle jag av någon anledning befinna mig i stugan vintertid skulle jag till och med kunna lägga in filtar mellan fönstret och fönsterluckorna som extra isolering.Som bonus blev stugan samtidigt bättre skyddad mot stormar och mer inbrottssäker (fönsterluckorna går att låsa). Givetvis hindrar det inte en motiverad inbrottstjuv som har verktyg med sig, men kanske kan det hålla en del spontanbrottslingar borta i alla fall – nu när det inte längre bara är att kasta en sten genom glasrutan och öppna upp fönsterhaken. Vi har tack och lov inte haft några problem med inbrott, men några av grannarna några kilometer bort som bor närmre vägen fick ovälkommet besök förra vintern.
  • Stugan har en liten kattvind med sågspån, en gammal traditionell isoleringsmetod. Jag kontrollerade att det inte fanns några hål som behövde lagas där uppe och fyllde sedan på med extra sågspån för att ge bättre isolering. Det gäller att veta vad man gör när man börjar mecka med isoleringen av vinden, att till exempel trycka in en massa modern isolering där kan ge hela huset problem eftersom den här typen av gamla stugor behöver kunna släppa ut en del fukt uppåt. Jag avstod därför från att göra några radikala förändringar utan nöjde mig med att fylla på med sågspån för att ersätta de spån som malts ned av tidens tand.

Nästa projekt med stugan kommer troligen att röra den öppna spisen. Det finns en del intressanta lösningar som skulle göra att vi kan använda värmen från elden mer effektivt och låta mindre värme försvinna ut genom skorstenen.